Ofte stilte spørsmål

Avhengi av på hvilken platform du er Windows, Mac IOS iPhone iPad etc. På en Windows maskin Win-10 eller Win-11 og bruker Google Chrome, kan du bruke F1 for å få opp hjelpen. Er du på en IOS mobil enhet som iPhone eller iPad trykk tre fingre samtidig på skjermen og hjepen kommer. Bruk den blå tilbake pilen øverst for å komme tilbake, eller trykk F1 en gang til på en Windows maskin. På Windows maskin kan du i tillegg trykke Esc knappen for å komme tilbake.

StoryTree appen fungerer best på en iPad Pro (stor skjerm), eller en Windows 10, 11, men fungerer også på en iPhone, dess større skjerm dess bedre. Når du har liten skjerm vil programmet justere seg selv slik at det tar mindre skjermplass, og enkelte knapper med underliggende funksjonalitet forsvinner når det blir lite plass.

Pwa står for Progressive Web Application, som er en helt ny måte å lage apper på, hvor appen i utgangspunket er en vanlig web side som kan installeres og får et eget icon på skjermen. Etter at appen er installert behøver ikke appen å være kontinuerlig koblet til nettet for å fungere, selve slektstreet ligger lagret lokalt på PC eller mobiltelfonen og er alltid tilgjengelig. Store bilder må imidlertid fremdeles hentes fra nettet når det trengs. Oppslag og søking blir dermed vestlig raskere enn hva som er tilfelle med en vanlig webside.

Med over 50 000 personer i slekts treet blir plagsomt i lengden å måtte søke seg selv opp for hver gang. Når du finner deg selv og trykker "sett som meg" kan du med ett klikk komme tilbake til deg selv og slektningene dine og bildene dine.

På Windows platform gjelder
F1veksle vise eller lukke Hjelpe side
Tabveksle mellom søk Person, Bilde eller Notat. Merk menyer skifter tilsvarende
Escapeveksle mellom familie og bok visning, eller familie og bilde visning
pil til venstreforrige side i bygdebok, eller forrige bilde i bildevisning
pil til høyreneste side i bygdebok, eller neste bilde i bildevisning
alt-pTilsvarer klikk på Person
alt-fTilsvarer klikk på Familie
alt-eTilsvarer klikk på Etterkommere
alt-aTilsvarer klikk på Aner
alt-bTilsvarer klikk på Bilder. Åpner dialog boks
alt-F11veksle vise side uten top menyer
HomeBygdebok veksle vise oversikt søke side

Installasjon

IOS iPhone, iPad

Bruk safari til å finne marstave.no og trykk på linken til Pwa StoryTree

Når siden vises trykk på del knappen i bildet under. NB bildet er fra en iPad, på iPhone er knappen på bunnlinjen

Rull ned til Legg til på Hjem-skjermen og klikk

Når bildet til høyre vises trykk på knappen Legg til

Nå skal du ha fått laget en app på hjem skjermen :) swipe vekk Safari og finn iconet for den nye StoryTree appen

Du skal bare ha ett slikt icon på på hjemskjermen. Ønsker du å oppdatere senere, må den gamle appen fjernes først, trykk på iconet og hold inne til menyen under vises

Klikk på slett bokmerke og alle lagrede data for StoryTree er slettet fra enheten.

Windows 10,11

Installasjon og oppdatering på Windows maskin er vesentlig enklere enn for IOS

Slektstre

Slektstre

Slektskap

For alle personer i slektstreet kan du se om du er i slekt med den valgte personen ved å klikke på slektskap knappen i midten øverst i bildet. Listen viser med rødt det første felles opphav mann eller dame. Merk du kan ha flere felles opphav. Du kan også klikke på hver av personene i listen for å se deres slektstre.

Du kan se relasjon mellom to vilkårlige personer ved å først åpne sleksskap knappen og så velge person en, klikke på "Person" i Slektskap boksen, så går du til person 2 og klikker på "Relasjon".
Klikk tilslutt "Ferdig" for å lukke boksen

Bilder

Bilder

Bygdebok

Bygdebok

Bygdebok viser et lite antall sider fra Andøy Bygdebok som er linket til personer i StoryTree. For å unngå problemer med rettigheter må antall sider være mindre enn 15% og distribueringen må være lukket. Av den grunn trenger du kode for å få tilgang samt samtykke om at du er eier av minst en av bøkene.

Turkis markør til venstre angir hvor mange sider i bygdebøkene den valgte person er omtalt. Ikke omtalt intet oppslag. Orange markering til høyre er veksleknapp mellom slektstre og bygdebok, bruk denne for å gå frem og tilbake som du vil.

For å åpne bygdebok klikk på turkis markeringsknapp

Er antallet bare 1 kan du klikke to ganger for å vise siden til høyre eller må du velge hvilken side du vil se